Kanjon reke Uvac na Zlataru


Prirodni rezervat, kao ekološko područje zanimljivih pejzaža, kanjoj Uvca dugi niz godina privlači ogromnu pažnju turista. Kao jedna od reka koje okružuju planinu Zlatar, Uvac je nezaobilazna destinacija za posetu ukoliko se odlučite da odmor ili izlet provedete i organizujete na Zlataru. 30 godina ranije, dolina reke Uvac je potopljena i formirana su tri jezera: Zlatarsko, Uvačko (27km) i Radoinjsko. Probijanjem reke vekovima kroz krečnjačke stene nastali su živopisni meandri kojih ima skoro na celom toku Uvca do Radoinjskog jezera, ali su ovi meandri najizrazitiji na Uvačkom jezeru. Upravo se iznad Uvačkog jezera uzdiže vidikovac Molitva sa kog se pruža božanstven pogled na kanjon. Takođe tu je i mogućnost splavarenja, gde iz jedne sasvim druge perspektive možete uživati u bogatstvu netaknute prirode koja Vas okružuje.

Kanjon reke Uvac

Ono što je od neprocenljivog značaja za ekosistem Uvca jeste činjenica da je on prirodno stanište retke i malobrojne vrste lešinara – beloglavog supa, kog možete videti samo u pojedinim delovima klisure. Upravo je u cilju očuvanja ove vrste prostor oko klisure reke Uvac proglašen specijalnim rezervatom prirode. Takođe, kanjoj Uvca je stanište i surog orla, grabljivac koji je takođe retka i ugrožena vrsta. Sama reka je bogata ribom i pravo uživanje predstavlja pecanje na njoj.

Reka Uvac

Još jedna karakteristika ovog područja jesu mnogobrojne pećine koje predstavljaju pravo pravcato skriveno blago ovog kraja. Ušačka, Ledena, Baždarska i Javorska pećina, kao i čitav niz manjih ukrašen je čitavim nizom stalaktita, stalagmita, stubova, draperija, iglica i drugih pećinskih ukrasa. Ušački pećinski sistem je najduži u Srbiji sa ukupnom dužinom od 6185m.

Zlatar predstavlja prostor gotovo netaknute prirode, očuvanog ekostistema i pravo je blago Srbije. Posetite Zlatar i kanjoj Uvca i uverite se da nije potrebno otići van Srbije da bi se doživelo jedno nesvakidašnje iskustvo uživanja u prirodi i njenim čarima.